Esteettömyysvalinnat

Skip to main content
Talousjohtaja Sari Karhu toimii työyhteisössään vahvuusajattelun erityisosaajana.
Talousjohtaja Sari Karhu toimii työyhteisössään vahvuusajattelun erityisosaajana.
Talousjohtaja Sari Karhu toimii työyhteisössään vahvuusajattelun erityisosaajana. Perheyritys Outokummun Metalli Oy valmistaa muun muassa osia puunkorjuukoneisiin.

”Vahvuusajattelu yhdistyy konsernimme arvoihin”

Yhteistyöstä tulee sujuvaa ja mukavaa, kun tiimin jäsenet oppivat ymmärtämään omia ja toistensa vahvuuksia. Outokummun Metalli Oy:n talousjohtaja Sari Karhu ja HR-asiantuntija Ville Väänänen kouluttautuivat vahvuusvalmentajiksi, jotta koko henkilöstön osaamista ja hyvinvointia voitaisiin tukea mahdollisimman hyvin.

Tytäryhtiömme Koneosapalvelun toimitusjohtaja Hannu Soimasuo oli tutustunut vahvuuskartoitukseen jo ennen Outokummun Metalli -konserniin tuloaan ja vakuuttunut ®LVK Luontaisten Vahvuuksien Kartoituksesta johtamisen välineenä, Sari Karhu kertoo.

 Asiasta keskusteltiin johtoryhmän kanssa ja päätettiin, että ®LVK-kartoitus teetetään johtoryhmäläisille, talous- ja HR-tiimille sekä työnjohtajille. Talementin kouluttajan vetämien ryhmävalmennusten jälkeen voitiin todeta, että suunta on oikea ja että yksilöiden ja tiimien vahvuuksien kehittämisen tiellä halutaan jatkaa.

– Vahvuusajattelu yhdistyy hyvällä tavalla myös konsernimme arvoihin ja toimintakulttuuriin, Karhu kertoo.

Vahvuudet.com-portaali opiskelun ja valmentamisen tukena

– Kun tuli mahdolliseksi lähteä kouluttautumaan yrityksen sisäiseksi vahvuusvalmentajaksi, olimme Ville Väänäsen kanssa valmiit lähtemään mukaan, Sari kertoo.

Harri Lammin kouluttamina Karhu ja HR-asiantuntijana toimiva Väänänen saivat kattavat työkalut toimia omassa työyhteisössä vahvuusajattelun erityisosaajina.

– Kouluttautuminen prosessina oli tosi helppo ja vahvuudet.com-portaali on selkeä ja yksinkertainen käyttää. Harrin kanssa yhteistyö oli mutkatonta ja saimme pilottikäyttäjinä muun muassa ehdottaa muutoksia järjestelmään.

Karhu oli tottunut työskentelemään monenlaisten henkilöstön kartoitusjärjestel­mien kanssa uransa aikana, mutta koki, että ®LVK on täysin erityyppinen kuin muut vastaavat järjestelmät.

– Kun itse tein oman kartoitukseni, olin vastauksissani inhorealistisen suora ja rehellinen, jotta saisin kartoituksesta mahdollisimman luotettavan kuvan ja jotta voisin käyttää tuloksia henkilökohtaisen kasvun karttana. Tulosten pohjalta kirkastui, että olen luontaisesti hyvin periaatteellinen ja positiivinen, Karhu kertoo innostuneena.

Kun tuloksia käytiin oman tiimin kesken läpi, eräs Karhun johdettavista sanoi ymmärtävänsä nyt paremmin, miksi häneltä tulee joskus nopeitakin toimeksiantoja, sillä Karhun yksi luontainen vahvuus on suuntaaja, joka tekee nopeita päätöksiä.

Toinen tiimiläinen lisäsi, että hänkin ymmärtää nyt paremmin omia kollegoitaan, joiden vahvuudet ovat kovin erilaisia.

pys outokumpu 18

Ville Väänänen ja Sari Karhu käyttävät ­vahvuusajattelun työkaluja myös kehityskeskustelujen tukena.

Sujuvampia palavereita ja ideoita kehityskeskusteluihin

– Tiimiin tullut uudenlainen tietoisuus toinen toistemme vahvuuksista on vähentänyt vääriä tulkintoja tekemisistämme ja sanomisistamme. Tiimipalaverissa voi nykyisin helposti ja vähän hymy suupielessä luontaisiin vahvuuksiin vedoten sanoa, että ”nyt on muiden vuoro puhua”, eli harkitsijallekin annetaan tilaa osallistua keskusteluun, Sari Karhu toteaa.

®LVK-kartoitus on siis lisännyt jokaisen omaa itsetuntemusta, mutta myös kykyä löytää kompromisseja tiimityössä.

– Tulosten läpikäymisen jälkeen minusta tuntuu, että toimintatapaani ymmärretään aiempaa paremmin samoin kuin itsekin ymmärrän muita paremmin. On ­tärkeää keskustella avoimesti ja läpinäkyvästi siitä, että meillä jokaisella vahvuudet ovat erilaiset, ja ne kaikki ovat työyhteisössä tarpeellisia, Karhu pohtii.

– Olen aina ollut joukkuepelaaja. Urheiluvalmentajana toimiessani olen kiinnittänyt huomiota yksilöiden ominaisuuksiin ja niiden kehittämiseen. Sama periaate näkyy työssäni, Ville Väänänen kertoo.

Työntekijöille teetetyt ®LVK:t ovat antaneet vahvistusta henkilöiden vahvuuksista, ja ne pohjautuvat todellisiin kartoituksen tuloksiin. Väänänen on ottanut vahvuuskartoitukset mukaan kehityskeskusteluihin, joissa voidaan keskustella vahvuuksista uudella tavalla, esimerkiksi miten työntekijän vahvuudet ovat näkyneet työssä tai onko työntekijä saanut toimia vahvuusalueillaan.

– Meillä ®LVK ei jää irralliseksi kertaharjoitukseksi, vaan siitä on tullut käytännöllinen johtamisen työkalu arkeen. Voidaan sanoa, että kaikissa tapaamisissa työntekijöiden kanssa hyödynnän vahvuuskartoitusten tuloksia, Väänänen toteaa.

Vahvuuskartoitus tukee henkilöstön hyvinvointia

Outokummun Metalli Oy:ssä halutaan kehittää henkilöstön osaamista. Työntekijöiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin panostetaan paljon. Työurat ovat pitkiä ja tekijät ovat työhönsä sitoutuneita.

– Meillä huomioidaan henkilöstön toiveita, välittäminen on aitoa ja henkilöstöedut ovat kattavat. ®LVK on meille erinomainen työkalu henkilöstön jatkuvassa kehittämisessä, Sari Karhu kertoo.

Yksilölähtöisen motivaation sytyttämiseen ja päivittäisjohtamiseen tarvitaan tukea entistä yksilökeskeisemmän johtamisen myötä. HR-alan ammattilaiset tietävät hyvin, että eri sukupolvet motivoituvat hyvinkin erilaisista asioista. Henkilöstön ja heidän luontaisten vahvuuksiensa aito tunteminen on yksilölähtöisessä johtamisessa ensiarvoisen tärkeää.

– Henkilökohtaisissa ®LVK-palautekeskusteluissa syvennämme entisestään suhdettamme yksittäisiin työntekijöihimme yksilöinä, ja kiireettömissä tiimikeskusteluissa luomme tilaisuuden tutustua paremmin työkavereihin. Nyt kun olemme Villen kanssa kouluttautuneet ®LVK Vahvuusvalmentajiksi, niin pystymme paremmin tarjoamaan kullekin työtehtäviä, joista he motivoituvat ja tämä tapahtuu joustavasti talon sisällä eikä ulkopuolisia testauksia enää tarvita.

Outokummun Metalli Oy:ssä ®LVK-kartoituksiin osallistuminen perustuu aina vapaaehtoisuuteen. Ketään ei pakoteta.

– Vaikka ennen kartoituksen tekemistä jonkinasteista epäilyä onkin henkilöstön keskuudessa esiintynyt, niin kartoitukseen osallistuneet sanoivat, että tämähän onkin hyödyllinen. Poikkeuksetta ihmiset yllättyvät tosi positiivisesti, kun tuloksia tarkastellaan yhdessä. Muutamilla henkilöillä ryhti oikein suoristui ja ”joo, en ole ikinä osannut itse näin ajatella” oli sellainen tyypillinen kommentti, Ville Väänänen kertoo hymyillen.

Kaiken kaikkiaan yrityksessä ryhmädynamiikka ja ryhmähenki ovat parantuneet. Konflikteja on vähän ja niitäkin on helpompi käsitellä.

lev outokumpu 9

Outokummun Metalli Oy työllistää tytäryhtiönsä Koneosapalvelu Oy:n kanssa 158 työntekijää.

Teoriasta käytäntöön

– Johtoryhmässä puhumme säännöllisesti osaamistarpeista. Esimerkiksi tietyn kehitys- tai investointisuunnitelman olennaisena osana on myös kartoittaa, millaisia resursseja tarvitaan. Tässä suunnitteluvaiheessa oikeat ihmiset löytyvät luontaisia vahvuuksia hyödyntämällä, Sari Karhu sanoo.

Kehitys- tai investointisuunnitelman ensi vaiheessa ei siis haeta ainoastaan teknisiä asioita ja rahoitusta, vaan mukana on aina henkilöstön soveltuvuus- ja kehitysarviointia.

Johtoryhmän työssä auttaa paljon se, että kaikki tuntevat toisensa. Kun vahvuuskartoituksen tulokset on käyty avoimesti keskustellen läpi, niin muut ymmärtävät, mistä tietynlaiset käyttäytymismallit toisten toimintatavassa johtuvat. Tämä tuo työhön kaverin toimintatapojen ymmärtämistä ja armollisuutta.

– Hyödynnämme vahvuuksia tiimityössä ja erilaisissa projekteissa. Nämä vaativat monipuolisia verkostoitumisen ja kommunikoinnin vahvuuksia. Muun muassa projektin johtaminen edellyttää siihen sopivia vahvuuksia, Karhu pohtii.

Vuoden alussa yrityksellä valmistui reilun tuhannen neliön tehdaslaajennusprojekti, jossa tekijöiltä vaadittiin ihan muun kaltaisia vahvuuksia kuin mihin normaaliarjessa oli totuttu.

Työntekijät omilla paikoillaan

Kun työntekijä saa työssään käyttää vahvuuksiaan, hän kokee työnsä motivoivaksi ja kiinnostavaksi. Vahvuuskartoitus onkin hyvä apukeino miettiä, millaisia vastuutehtäviä kullekin työntekijälle sopii.

– Varaosaspesialisti Pasi Aho huolehtii vara­osatilauksista ja laajasti koko varaosaprosessista. Hänen vahvuuksiaan ovat muun muassa vastuuntunto, periaatteellisuus, positiivisuus ja saavuttaja. Hän toimii laajasti ennakoiden. Tunnollisuus ja ennakoiva tekeminen näkyvät kuulemma kotonakin. Häntä myös turhauttaa, jos sovituista asioista ei pidetä kiinni, Ville Väänänen kertoo.

Tällaiset vahvuudet ovat erittäin sopivia itsenäisen vastuullisen roolin menestyksekkääseen hoitamiseen.

Outokummun Metalli Oy:n koneistuksen menetelmäsuunnittelussa työskentelee asiantuntija, joka on myös löytänyt oikean paikkansa. Työntekijä keskustelee mielellään ihmisten kanssa kahden kesken (syväluotaaja-vahvuus).

– Vahvuudet maksimointi, kehittäjä, itseluottamus ja ratkaisija näkyvät siten, että hän innostuu ja syttyy, jos voi vaikka muutamankin sekunnin nipistää jostakin työvaiheesta. Hän selvästi motivoituu työstään, kun saa itsenäisesti toteuttaa työtään ja kun ympärillä on itseohjautuvia kavereita, Väänänen kertoo.

lev outokumpu 7

Varaosaspesialisti Pasi Ahon vahvuudet tunnollisuus ja ennakoiva tekeminen näkyvät niin työssä kuin kotonakin.

Tulevaisuudennäkymiä

– Meillä tullaan kartoittamaan kaikki työntekijät, Ville Väänänen kertoo iloisena.

Vahvuuskartoitusta ja sen tuloksia käytetään kehityskeskusteluissa, rekrytoinneissa ja päivittäisessä johtamistyössä muun muassa muokkaamalla työnkuvia joustavasti ja ketterästi kunkin vahvuuksien mukaan. Johtamisessa vaaditaan koko ajan enemmän yksilöjohtamista.

– Pyrimme tarjoamaan vahvuuksia vastaavia mahdollisuuksia henkilökohtaisen osaamisen kehittämiseen ja työmotivaa­tion ylläpitämiseen. Myös työnantaja hyötyy siitä, että työntekijä saa käyttää työssään omia vahvuuksiaan. Kun meitä valmentajia on kaksi, voimme sparrata toinen toistamme, ja kun tulevaisuudessa valmentajia tulee enemmän myös muihin yrityksiin, tulemme verkostoitumaan heidän kanssaan.

Kerran vuodessa järjestettävä vahvuuusvalmentajapäivä on hyvä foorumi kokoontua yhteen vahvuusajattelun eri teemojen äärelle. 

lev outokumpu 12

Vahvuusajattelua hyödynnetään erilaisissa projekteissa ja tiimitöissä.

Vahvuudet.com -portaali

Mitä tapahtuu, kun ihmiset saavat tehdä työtä vahvuusalueillaan? Tai kun heidän vahvuuksiaan huomioidaan ja arvostetaan?

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä heidän motivaationsa ja työnsä tulokset vahvistuvat. ®LVK Luontaisten Vahvuuksien Kartoitus on konkreettinen, suomalaisille tehty tapa tunnistaa luontaisia vahvuuksia.

Yhä useampi toimitusjohtaja, henkilöstöjohtaja ja työnjohtaja sanookin: ”Vahvuusajattelu on meille korvaamaton työväline, koska haluamme oppia tuntemaan työntekijämme paremmin.”

Vahvuudet.com-portaalin avulla koko organisaation vahvuudet saadaan esiin. Yrityksesi saa oman vahvuusvalmentajan, jonka Talement kouluttaa vahvuusajattelun hyödyntämisessä, vahvuuskartoituksen palautekeskustelun antamisessa sekä työtiimien vahvuusvalmentamisessa. Vahvuusvalmentaja voi siten esimerkiksi luoda vahvuuspohjaisia työtiimejä.

Outokummun Metalli Oy

  • 44-vuotias perheyritys
  • Keskittyy puunkorjuuseen liittyviin koneisiin, valmistaa harvesteripäitä ja kuormainkouria
  • Liikevaihto 20,3 milj. €
  • 89 työntekijää
  • Tytäryhtiö Koneosapalvelu Oy, jolla on viisi toimipistettä ja 69 työntekijää