Esteettömyysvalinnat

Miksi johdan?
Miksi johdan?
Lukusuositus!

Miksi johdan?

Patrick Lencioni
Miksi? Johtajan suurin kysymys
(Päivä, 2022)

Patrick Lencioni on yksi 2000-­luvun tuotteliaimmista johtamisen alan kirjailijoista. Lencionin kirjoille ominaista on käytännönläheisyys; hän pukee johtamisen teorian arjen toiminnaksi. Miksi? on Len­ cionille tuttuun tyyliin tarina yritysmaailmasta.

Lencionin tähtäyspiste kirjassa on puhutteleva. Miksi haluat olla johtaja ja mihin johtajana käytät aikasi? Mitä taas jätät tekemättä? Lencioni nostaa esiin aiemmista kirjoistaan tuttuja teemoja: hyvin toimivat kokoukset, johtoryhmän jatkuva kehittäminen ja ylikommunikointi. Mutta uusimman kirjan terävä teema on ”Miksi haluat olla johtajana?”

Johtajan tehtävä tehdä niitä asioita, joita kukaan muu organisaatiossa ei tee, kuten käsitellä poikkeamat yhteisistä käytännöistä ja haitallisista toimintatavoista. Johtamisessa ja varsinkin toimitusjohtajan työssä on suuri kiusaus olla omalla mukavuusalueellaan ja tehdä niitä asioita, mistä on kiinnostunut, että vaikeat asiat, kuten johtoryhmätyön jatkuva kehittäminen ryhmänä ja yksilöinä jää laiminlyödyksi. Kirja haastaa jokaista johtavassa asemassa olevaa henkilöä.
On myönnettävä, että amerikkalaisen huumorin kääntäminen sujuvasti suomen kielelle ei ole helppo tehtävä – käännös voisi olla paikoin sujuvampaa. Kirja voisi olla myös nopeatempoisempi.

Kirja kannattaa kuitenkin lukea. Jokaisen on hyvä pysähtyä miettimään, miksi haluaa johtaa ihmisiä tai mitkä ovat minun motiivini ja minkälainen rooli (johtamisen sijaan) voisi sopia minulle parhaiten.