Esteettömyysvalinnat

Metalliasennus Huuhka Oy
Metalliasennus Huuhka Oy
Pertti Huuhkan poika, Markus Huuhka, edustaa Metalliasennus Huuhkan nuorempaa sukupolvea.

Reilulla johtamisella ja sinnikkyydellä telakkateollisuuden huipulle

Metalliasennus Huuhka Oy on ollut jo vuosia Mayer Turun telakan suurimpien turn key -kokonaistoimittajien joukossa. Menestys ei ole tullut ilmaiseksi. Millainen on ollut Huuhkan polku telakkateollisuuden luottotoimittajaksi ja millaisilla arvoilla yritystä tänään johdetaan?

Metalliasennus Huuhka Oy:n perustajan Pertti Huuhkan tie on kulkenut värikkäitä polkuja. Miestä on luonnehdittu moniosaajaksi, jonka oppi alkoi karttua jo lapsena hänen työskennellessään moninaisissa maataloustöissä karjalaissyntyisten vanhempiensa pientilalla. Muodollista koulunkäyntiä enemmän Huuhkaa on aina kiinnostanut käsillä tekeminen.

Pertti Huuhka aloitti työuransa varhain. Aluksi hän teki töitä muiden yrityksissä. Oma yritystoiminta käynnistyi vuonna 1987, kun Pertti Huuhkaa pyydettiin asentamaan palo-ovia laivoihin alihankintana.

Yrittäjäksi siirtyminen tuntui luontevalta, koska työhön tarvittavaa osaamista oli kertynyt ja telakalla oli töissä paljon tuttuja. Ja olihan hän toiminut usean vuoden ajan kotitilallaan maatalousyrittäjänä.

iso baari

Työ laajenee ja niittää menestystä

Pertti Huuhka aloitti Metalliasennus Huuhkan laivojen palo-ovien asentamisesta. Hyvin tehdyt työt poikivat lisätöitä, ja toiminta laajeni sinnikkään työn tuloksena vähitellen turn key -toimituksiin eli laajoihin avaimet käteen -kokonaistoimituksiin.

Ensimmäinen laivan sisutustyö oli ostosalueen rakentaminen. Nykysin työ laivoissa käsittää pesuloiden, ravintoloiden, yökerhojen sekä laajojen hyttialueiden sisustamista. Myös palo-ovien asennus on säilynyt tuotevalikoimassa.

Yritystoiminta alkoi laivojen palo-ovien asentamisesta.

Isojen laivojen sisustamisessa "avaimet käteen" -kokonaistoimitus merkitsee sitä, että paljaan metallirungon ympärille rakennetaan LVIS-järjestelmä, lattiat, seinät, katot ja kalusteet. Urakassa tarvitaan useiden eri ammattilaisen työpanosta. Työn valmiiksi saattaminen vaatii niin metallimiehen, sähkömiehen kuin puusepänkin osaamista.

Metalliasennus Huuhka Oy on maltillisuudella, toimitusvarmuudella ja korkealla laadulla saavuttanut vankan aseman laivateollisuudessa. Se valittiin 2017 Mayer Turun telakan vuoden 2016 toimittajaksi 2000 toimittajan joukosta. Telakan arviointi tapahtui luotettavuuden, laadun, joustavuuden, hintakilpailukyvyn, monipuolisuuden sekä yhteistyön sujuvuuden kriteereillä.

Maapuolen rakentaminen

Laivojen rakentamisen lisäksi Huuhka on suuntautunut myös maapuolen rakentamiseen.

Jo ennen kuin laivanrakennus alkoi Turun telakalla hiipua vuonna 2012, Pertti Huuhka teki kovasti töitä saadakseen liiketoimintaa maapuolelle.

– Pertti oli kaukaa viisas, Pertin poika Markus Huuhka toteaa.

Julkinen rakennustoiminta on taannut yrityksen toiminnan myös niinä aikoina, kun telakalla on ollut vähemmän töitä tarjolla.

Virallisesti Rakennus Huuhka Oy perustettiin vasta vuonna 2012, mutta Metalliasennus Huuhkan nimellä oli tehty talonrakennusliiketoimintaa tuossa vaiheessa jo kymmenen vuoden ajan.

Rakennus Huuhkan kohteina ovat olleet suuret suomalaiset työmaat, kuten eduskuntatalo, Kalasataman kauppakeskus Redi, Helsinki–Vantaan lentokenttä, Musiikkitalo ja Länsimetro. Näihin on tehty erilaisia teräs- ja lasirakenteita sekä puusepän valmistamia erikoiskalusteita.

iso markus huuhka 3

Markus Huuhka arvostaa isänsä tavoin ammattitaitoisia työntekijöitään, jotka ovat mahdollistaneet perheyrityksen menestyksen.

Nuorempi sukupolvi

Pertti Huuhkan poika Markus Huuhka edustaa Metalliasennus Huuhkan nuorempaa sukupolvea. Hän toimii myös maapuolen eli Rakennus Huuhka Oy:n vetäjänä.

Kuten isällään, myös Markus Huuhkalla, osaaminen on karttunut tekemisen kautta. Hän aloitti palkallisen työn yrityksessä lukion lukulomalla ja varsinaisesti ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

– Tein sellaisia hommia, joita kouluttamattomalle pojanklopille voi antaa. Pidin kiinni mittanauhan päästä, siivosin ja porasin reikiä, Huuhka kuvailee.

Markus Huuhka ei siis suinkaan hypännyt suoraan johtoportaaseen, eikä mikään ole tullut hänelle helposti tai ilmaiseksi. Hänen työuransa lähti liikkeelle sellaisista hanttihommista, joita ei kannattanut teettää hyväpalkkaisilla ammattilaisilla.

Ilman loistavia ja yhteen hiileen puhaltavia työntekijöitä meillä ei olisi mitään.

Isä Pertti Huuhka on opettanut poikaansa tietoisesti kasvattamalla tämän osaamista yhä vaativampien töiden kautta. Hanttihommat vaihtuivat siis ajan kuluessa haastavampiin töihin.

Markus Huuhkan tie kulki työnjohtajaksi Olkiluotoon ydinvoimalan palo-ovien asennukseen ja lopulta projektipäälliköksi Eduskuntatalon ikkunoiden restaurointi- ja asennusurakassa.

– Se oli rankka urakka. Restauroimme ja asensimme uudestaan paikoilleen Eduskuntatalon lähes 2000 suurta rautaikkunaa. Meitä oli neljä, viisi miestä sitä tekemässä, ja aikaa meni yli vuosi, Markus Huuhka kuvailee.

Hänelle onkin kertynyt kokemusta monenlaisista työtehtävistä yrityksen sisällä. Tästä on ollut paljon hyötyä.

– Pystyn asettumaan työntekijän asemaan ja ymmärtämään, kuinka raskasta jokin työ on, koska olen itsekin sitä tehnyt. Pystyn myös arvioimaan, kuinka kauan johonkin työvaiheeseen kuluu aikaa, Markus Huuhka summaa.

iso markus huuhka

Markus Huuhka on varttunut isänsä johtaman perheyrityksen leivissä ja edennyt kokemuksen karttuessa yhä vaativampiin tehtäviin.

iso nojatuolit

Reilua ja kannustavaa johtamista

Pertti Huuhkaa on kuvailtu tavalliseksi ja vaatimattomaksi kansanmieheksi, joka on työntekijöidensä puolella ja kohtelee näitä reilusti ja rehdisti. Hän antaa työntekijöilleen vapautta sekä vastuuta ja saa nämä onnistumaan tavoitteissaan.

Yrityksen menestys ei ole ollut johdon erinomaisuudesta kiinni, vaan sen ovat mahdollistaneet hyvät työntekijät.

Pertti Huuhka jakaa auliisti kiitosta työväelleen. Myös Markus Huuhka haluaa antaa kiitosta työntekijöilleen.

– Arvostan suuresti meidän ammattitaitoisia työntekijöitämme. Ilman loistavia ja yhteen hiileen puhaltavia työntekijöitä meillä ei olisi mitään, Markus Huuhka tiivistää.

Työntekijöiden vahvuuksien tunteminen on hyödyksi, kun mietitään, kenen kannattaa mitäkin asioita tehdä.

Mitä muuta Markus Huuhka sitten pitää johtamisessa merkityksellisenä?

– Koetan olla se kuunteleva korva, jos työntekijällä on murheita. Palautettakin annan. Positiivinen palaute on mielestäni tärkeää, Huuhka kuvaa.

Vaikka johtajalla itsellään onkin huolia ja muuta kuormitusta, on silti tärkeä tietoisesti huomioida työntekijöitä. Työtekijöiden on tärkeä tulla nähdyksi ja myönteisesti huomioiduksi.

– Pertiltä olen oppinut, että kun menen työntekijöiden kahvilaan, hymyilen ja toivotan kaikille kuuluvalla äänellä hyvät huomenet. Ne ovat pieniä asioita, Markus Huuhka kiteyttää.

Yhteistä johtamista johtoryhmässä

Pertti Huuhka on edelleen Metalliasennus Huuhkan energinen toimitusjohtaja, vaikka virallinen eläkeikä onkin jo täyttynyt. Vielä ei ole selvää, kenestä tulee toimitusjohtaja hänen jälkeensä.

Varmaa on kuitenkin se, että toimitusjohtajan vaihtuessa yrityksen johtaminen ei kaadu yhden ihmisen harteille, vaan se tapahtuu yhdessä.

– Johtoryhmä on tärkein elin, ja asioista päätetään yhdessä, Markus Huuhka painottaa. Johtoryhmä on myös toimitusjohtajan oikea käsi ja auttaa ja helpottaa hänen työtään.

– Toimitusjohtaja ja johtoryhmä laativat esimerkiksi strategian yhdessä, Huuhka toteaa.

– Meidän johtoryhmämme on tosi hyvä tiimi. En tiedä, onko lopulta niin merkitystä sillä, kuka toimitusjohtaja on henkilönä. Minulle tärkeintä on, että Pertin luoma yritys tulevaisuudessakin pysyy samassa kokoluokassa ja pystyy tarjoamaan työtä meidän työntekijöillemme, Markus Huuhka kertoo haastattelun päätteeksi.

Jutussa on lähteenä käytetty Markus Huuhkan haastattelun lisäksi Teemu Järventien kirjaa Sauvosta maailman merille. Pertin ja Leon matka. (2018.)

iso aulabaari

Kehityskeskustelu johtamisen työkaluksi

Metalliasennus Huuhkassa ollaan ottamassa käyttöön kehityskeskustelut, mikä on Markus Huuhkan mielestä iso askel eteenpäin. Kehityskeskustelut ovat merkityksellisiä monella tapaa.

– Meillä on aina kuunneltu työntekijöiden mielipiteitä ja otettu ne huomioon. Kehityskeskusteluissa tähän luodaan selkeä kanava, jossa työntekijät voivat kertoa omia näkemyksiään. Kehityskeskusteluissa voi tulla esille asioita, joita voi helpostikin korjata. Esimerkiksi asioita, jotka painavat työntekijöiden mieltä, mutta joita emme ole osanneet ajatella, Huuhka toteaa.

Kehityskeskusteluissa halutaan aidosti kuulla työntekijöitä.

– Esille voi tulla myös vaikeita asioita. Porukkaa on paljon, joten kyllä siellä aina jotain murheita ja erimielisyyksiä on – ja parannusehdotuksia myös. Näistä sitten keskustellaan johtoryhmässä ja mietitään mahdollisia toimenpiteitä, joilla asioihin voidaan vaikuttaa, Markus Huuhka pohtii.

Kehityskeskustelussa työntekijä voi uskaltautua kertomaan omista toiveistaan.

– Kehityskeskustelut ovat hyödyllisiä myös siksi, että työntekijällä on mahdollisuus kertoa, mitä muuta hän ehkä haluaisi firman sisällä tehdä. Voi tulla esiin piileviä talentteja, Huuhka hymyilee.

Metalliasennus Huuhka Oy

 • Erikoistunut laivateollisuuden vaativien kokonaisratkaisujen toimittamiseen ja laivojen palo-ovien asentamiseen.
 • Perustettu vuonna 1987.
 • Toimitusjohtaja Pertti Huuhka.
 • Työntekijöitä noin 50.
 • Vuonna 2020 liikevaihto 33,4 milj.
 • Kotipaikka Sauvo.

Tärkeitä vuosilukuja

 • 1987 Pertti Huuhka perustaa Metalliasennus P. Huuhkan laivojen palo-ovien asennukseen.
 • 1992 Työ laajenee laivojen sisustamiseen.
 • 1993 Leo Valo yhtiökumppaniksi.
 • 2012 Rakennus Huuhka Oy perustetaan, talonrakennustoimintaa on ollut tässä vaiheessa jo yli 10 vuotta.
 • 2017 Metalliasennus Huuhka Oy valitaan Mayerin Turun telakan vuoden 2016 toimittajaksi 2000 toimittajan joukosta.

Yhteistyötä Talementin kanssa

Markus Huuhka osallistui Talementin ®EMV Esimiesvalmennukseen tammikuussa 2019 epäileväisin mielin. Hänellä oli takanaan huono kokemus esimiehille tarkoitetusta koulutuksesta.

Epäilyt sulivat kuitenkin esimiesvalmennuksen aikana ja Huuhka koki valmennuksen hyödylliseksi.

Metalliasennus Huuhkan yhteistyö Talementin kanssa jatkui esimiesvalmennuksen jälkeen johtoryhmävalmennuksena ja strategiaprosessina. Aiemmin yrityksessä ei ollut varsinaista johtoryhmää.

Harri Lammi on ollut isona apuna johtoryhmän muodostamisessa. Ilman ulkoista apua olisi ollut vaikea muodostaa toimivaa johtoryhmää ja luoda strategiaa, Markus Huuhka kiteyttää.

Luontaisten vahvuuksien kartoittaminen on hyödyttänyt johtoryhmän toimintaa.

– Jokainen nyt jotenkin omat vahvuutensa tietää, mutta toisten vahvuudet on hyvä tietää myös. Tästä on hyötyä, kun mietitään sitä, kenen kannattaa mitäkin asioita tehdä. Kuka tekee minkäkin asian parhaiten, Huuhka summaa.